Hoppa till innehåll

Senni Salminen, trestegshoppare

”Jag vill vara med i kampanjen Krossa inte idrotten, eftersom jag själv hör till en minoritet och här är ett utmärkt tillfälle att tala om mänskliga rättigheter i idrotten. Såsom även på annat håll i samhället blir de mänskliga rättigheterna ofta oförverkligade också inom idrotten. Det förekommer till exempel diskriminering och trakasserier inom idrotten. Även jag har själv stött på okunnighet och homofobiskt skämtande.  

I idrottsvärlden råder en stark heteropremiss. Innan jag talade om min sexuella läggning, frågade man alltid mig, om jag har någon pojkvän. Det berodde sannolikt på de attityder som är riktade mot sexuella minoriteter, aversion eller rädsla samt återspeglar för det mesta det som betraktas som normalt i vårt samhälle. Jag upplevde länge att jag måste hålla min sexuella läggning hemlig. Det är tyvärr så att det i idrotten kan vara svårt att helt vara sig själv.  

Jag tror att när jag sedan berättade offentligt om min flickvän, så hade det en stor positiv inverkan på att mina idrottsprestationer lyckades så bra sommaren 2021. Om en idrottare har något som trycker hen, så kan det givetvis inverka på resultaten. De ansvariga inom idrotten skulle kunna ingripa mer sensitivt mot all slags diskriminering. Enligt mina erfarenheter går det ofta så att någon problematisk situation gås snabbt igenom och därefter glömmer man den utan att gå desto mer på djupet i saken. Det skulle inte heller få falla bara på idrottarnas axlar att ta upp problemen med de mänskliga rättigheterna inom idrotten.”


Dela på sociala medier:

Läs också andras berättelser

Upp