Hyppää sisältöön

Senni Salminen, kolmiloikkaaja

”Haluan olla mukana Älä riko urheilua -kampanjassa, koska kuulun itse vähemmistöön ja tässä on oiva tilaisuus puhua ihmisoikeuksista urheilussa. Kuten muuallakin yhteiskunnassa myös urheilussa ihmisoikeudet jäävät usein toteutumatta. Esimerkiksi syrjintää ja häirintää esiintyy urheilussa. Olen vaikkapa itse kohdannut tietämättömyyttä ja homofobista vitsailua.

Urheilumaailmassa on vahva hetero-oletus. Ennen kuin kerroin seksuaalisesta suuntautumisestani, minulta aina kysyttiin, onko minulla poikaystävää. Se johtui todennäköisesti seksuaalivähemmistöihin kohdistuvista asenteista, vastenmielisyydestä tai peloista sekä heijastelee yleisemmin sitä, mitä yhteiskunnassamme pidetään normaalina. Koin kauan, että minun täytyy salata seksuaalinen suuntautumiseni. Valitettavasti on niin, että urheilussa voi olla vaikea olla täysin oma itsensä.

Uskon, että kun sitten kerroin julkisesti tyttöystävästäni, sillä oli suuri positiivinen vaikutus siihen, että urheilusuoritukseni sujuivat niin hyvin kesällä 2021. Jos urheilijalla on jokin asia, joka häntä painaa, niin totta kai se voi vaikuttaa tuloksiin.

Urheilun vastuutahot voisivat herkemmin puuttua kaikenlaiseen syrjintään. Kokemukseni mukaan usein käy niin, että jokin ongelmallinen tilanne käydään nopeasti läpi ja sen jälkeen se unohdetaan eikä asiaa avata syvemmin. Urheilun ihmisoikeusongelmien esille tuominen ei saisi myöskään jäädä vain urheilijoiden hartioille.”


Jaa somessa:

Lue myös muiden tarinat

Ylös