Hyppää sisältöön

Tietoa kampanjasta

Älä riko urheilua -kampanja tuo rohkeasti esille urheilun ihmisoikeuskysymyksiä Suomessa. Kampanjan viesti on, että ihmisoikeudet kuuluvat urheilun ytimeen. Ihmisoikeusongelmia on sekä urheilun rakenteissa että tavallisissa arjen tilanteissa.

Muutosta parempaan on alkanut tapahtua sekä meillä että maailmalla, sillä ymmärrys ihmisoikeuksista lisääntyy. Kampanjalla Ihmisoikeusliitto haluaa vauhdittaa tätä muutosta. Rohkaisemme ja herättelemme urheilun toimijoita, faneja ja suurta yleisöä entistä parempaan urheilumaailmaan, jossa voisimme kaikki urheilla turvallisesti ja omana itsenämme. Hiljaisuus, ennakkoluulot ja ennätykset ovat rikottavissa.

Kampanjakasvoina nähdään joukko tunnettuja suomalaisurheilijoita, jotka ovat aiemminkin toimineet ihmisoikeuksien puolesta. Kampanjaa tukevat muun muassa Olympiakomitea, Paralympiakomitea, Suomen Valmentajat sekä Suomen urheilun eettinen keskus SUEK. Lisäksi yli 40 urheilun lajiliittoa ja urheilujärjestöä, lähes 30 muuta kansalaisjärjestöä sekä Helsingin kaupunki ovat aktiivisesti mukana kampanjassa. Kampanjaan voi ilmoittautua mukaan Osallistu-sivulla.

Kyseessä on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen ja ensimmäinen kattavasti urheilun ihmisoikeuksia käsittelevä kampanja Suomessa. Se on toteutettu yhdessä viestintätoimisto Milttonin kanssa. Urheilijakuvat on ottanut Jesse Väänänen (Snou Creative).

Älä riko urheilua -kampanja on osa Ihmisoikeusliiton työtä urheilun ihmisoikeuskysymyksissä. Ihmisoikeusliitto aloitti opetus- ja kulttuuriministeriön tuella Ihmisoikeudet haltuun urheilussa -hankkeen vuonna 2020. Hankkeessa on koulutettu mm. urheilun lajiliittoja ja muita toimijoita ihmisoikeuksista. Vaikuttaminen ihmisoikeuksia kunnioittavan urheilumaailman puolesta jatkuu. Älä riko urheilua -kampanjaa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Kuluttajaosuustoiminnan säätiö.

Lisätietoja:

Kampanja-asiantuntija Tommy Lindgren, tommy.lindgren@ihmisoikeusliitto.fi, p. 044 742 0409

Ylös