Hyppää sisältöön

Kiira Korpi, taitoluistelija

”Hienoa, että taitoluistelussa on vihdoin alettu puhua lapsen oikeuksista. Ilman ihmisoikeuksia urheilu ei ole kestävää tai arvokasta. Ongelmia on alettu tiedostaa, mutta työtä on paljon tehtävänä. Ei riitä, että hienoja tekstejä lapsen oikeuksista on vaikkapa seuran säännöissä nettisivuilla, vaan niiden täytyy näkyä käytännön toiminnassa.

Olennaista urheilussa on, valmennetaanko lapsia tai minkä ikäisiä tahansa enemmän pelon vai innostuksen ja kannustamisen kautta. Lapsen oikeuksia rikotaan myös silloin, jos aikuiset pakottavat lapsen treenaamaan kipeänä, loukkaantuneena tai yli omien voimavarojensa. Onneksi pikkuhiljaa on alettu ymmärtää, että urheilijan hyvinvoinnin rikkominen ei johda siihen, että hän suoriutuisi paremmin. Henkisesti hyvinvoivan urheilijan pitäisi olla kaiken lähtökohta. On aika rikkoa myytti, että treeni ei olisi tarpeeksi tiukkaa, jos urheilijalla on tosi kivaa tai hän on rento.

Taitoluistelussa vanhemmilla ja valmentajilla on iso vastuu, sillä luistelijat ovat usein nuoria huipputasolla asti. Olisi myös tärkeää, että lapset ja nuoret tietäisivät oikeuksistaan ja uskaltaisivat sanoa, jos joku aikuinen tai taho kohtelee heitä epäoikeudenmukaisesti.”


Jaa somessa:

Lue myös muiden tarinat

Ylös