Hyppää sisältöön

Yli 4600 ihmistä vaatii ihmisoikeuksia urheilun ytimeen

Yhteensä 4608 ihmistä allekirjoitti Ihmisoikeusliiton vetoomuksen ja vaatii ihmisoikeuksia urheilun ytimeen. Kiitos jokaiselle allekirjoittaneelle! 

Ihmisoikeusliitto luovutti Älä riko urheilua -vetoomuksen liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistille 27. syyskuuta 2024.

Ihmisoikeusliitto yhdessä allekirjoittajien kanssa vaatii lisää tekoja muun muassa seuraavien urheilun ihmisoikeuskysymysten ratkaisemiseksi Suomessa:

  • Lapsen oikeudet on turvattava urheiluharrastuksessa ja urheilun tulee edistää lapsen hyvinvointia.
  • Seksuaaliseen häirintään, henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan sekä rasismiin on puututtava järjestelmällisesti urheilun jokaisella tasolla.
  • Sukupuolten tasa-arvon pitää toteutua ruohonjuuritasolta urheilujohtajiin.
  • Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pitää olla tervetulleita urheiluun omana itsenään.
  • Vammaisilla ihmisillä on oltava mahdollisuus kilpailla ja harrastaa yhdenvertaisesti.
  • Urheilun arvokisojen järjestäminen ei saa johtaa ihmisoikeusloukkauksiin.

Vetoomuksen urheilijakasvoina ja kirittäjinä toimivat jalkapalloilija Linda Sällström, koripalloilija Miro Little, pyörätuolikelaaja Amanda Kotaja ja koripalloilija Awak Kuier.

Lisätietoja vetoomuksesta:

  • Ihmisoikeuksien asiantuntija Samuel Bashmakov, samuel.bashmakov@ihmisoikeusliitto.fi, p. 044 742 0412

Lue vetoomuksen teksti kokonaisuudessaan:

Kyllä, vaadin ihmisoikeudet urheilun ytimeen!

Nyt on aika muuttaa urheilumaailma. Haluan, että jokainen lapsi ja aikuinen voi urheilla turvallisesti ja ilman pelkoa syrjinnästä tai häirinnästä. Vaaditaan yhdessä urheilun päättäjiltä ympäri Suomea tekoja ihmisoikeuksien turvaamiseksi urheilussa.

Urheilu ja ihmisoikeudet – miksi muutosta tarvitaan?

Seksuaalinen häirintä, rasismi ja syrjintä, lasten kaltoinkohtelu, naisten urheilun vähättely tai vammaisten ihmisten yhdenvertainen mahdollisuus urheilla. Edellä mainitut ovat muutamia esimerkkejä Suomen urheilussa esiintyvistä ihmisoikeusongelmista ja -kysymyksistä.

Tutkimustieto ja esille tulleet tapaukset osoittavat, että ihmisoikeudet eivät toteudu urheilussa kaikille. Seksuaalinen ja sukupuoleen perustuva häirintä on urheilussa hälyttävän yleistä (SUEK 2020). Lisäksi jopa viidesosa 13- ja 15-vuotiaista lapsista on kokenut henkistä kaltoinkohtelua seuratoiminnassa (LIITU-tutkimus 2022). YK:n lapsen oikeuksien komitea kehotti Suomea vuonna 2023 vahvistamaan toimiaan häirintään, hyväksikäyttöön ja väkivaltaan puuttumiseksi lasten urheilussa.

Ihmisoikeudet kuuluvat urheilun ytimeen jokaisella kentällä, urheiluhallissa, pukukopissa, seurassa ja katsomossa – joka päivä.

Vaaditaan yhdessä tekoja ihmisoikeuksien turvaamiseksi urheilussa

Ihmisoikeuksista huolehtiminen kuuluu meille kaikille, jotka teemme työtä, harrastamme tai kilpailemme urheilun ja liikunnan kentällä. Nyt tarvitsemme lisää tekoja muun muassa näissä urheilun ihmisoikeuskysymyksissä:

  • Lapsen oikeudet on turvattava urheiluharrastuksessa ja urheilun tulee edistää lapsen hyvinvointia
  • Seksuaaliseen häirintään, henkiseen ja fyysiseen väkivaltaan sekä rasismiin on puututtava järjestelmällisesti urheilun jokaisella tasolla
  • Sukupuolten tasa-arvon täytyy toteutua ruohonjuuritasolta urheilujohtajiin
  • Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen pitää olla tervetulleita urheiluun omana itsenään
  • Vammaisilla ihmisillä on oltava mahdollisuus kilpailla ja harrastaa yhdenvertaisesti
  • Urheilun arvokisojen järjestäminen ei saa johtaa ihmisoikeusloukkauksiin

Suomalaisessa urheilussa riittää siis työtä ihmisoikeuksien toteutumiseksi. On ryhdyttävä toimeen!

Muutoksen aika on nyt

Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -työ on saanut aikaan muutosta urheilussa. Urheilujärjestöjen tuntemus ihmisoikeuksista on työmme ansiosta lisääntynyt, ja ihmisoikeudet alkavat vähitellen näkyä urheilujärjestöjen linjauksissa. Olemme antaneet ihmisoikeuskoulutusta yli 600 urheilun toimijalle.

Ihmisoikeuksista urheilussa puhutaan nyt enemmän kuin aiemmin, ja yhä useampi urheilijakin vaatii muutoksia. Yhdessä peräänkuulutamme myös kansainvälisiltä urheilujärjestöiltä vastuunkantoa ihmisoikeuksien turvaamisessa, myös lähestyvissä Pariisin kesäolympialaisissa.

Rohkaisevia merkkejä on ilmassa, mutta paljon on vielä tehtävää. Haluamme muutosta urheilun käytäntöihin ja toimintakulttuuriin. Tähän tarvitaan meitä jokaista: niin valmentajia, vanhempia kentän laidalla kuin seuratoimijoita. Suurin vastuu on urheilun päättäjillä ja vastuutahoilla ympäri Suomea.

Nyt keräämme nimiä vetoomukseen, jonka luovutamme urheiluministerille. Kiritetään yhdessä koko urheileva Suomi kohti ihmisoikeuksia!

Tarvitsemme jokaisen urheilun ystävän tukea! Tule mukaan, allekirjoita vetoomus ja vaadi kanssamme: Ihmisoikeudet kuuluvat urheilun ytimeen.


Jaa somessa:

Ylös